Przysmak kuchni niderlandzkiej – kapsalon

Kapsalon jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni niderlandzkiej. Lokalny fast-food w rodzaju zapiekanki złożonej z mięsa, frytek i sałatki warzywnej jest bardzo sycący. W Holandii dostaniemy go w niemal każdym lokalu, również na wynos. Kapsalon możemy przygotować również we własnej kuchni, gdyż nie wymaga on zaawansowanych umiejętności kulinarnych czy wyszukanych składników.

Składniki

Aby przyrządzić kapsalon, będą nam potrzebne takie składniki: 600 g piersi z kurczaka, łyżka przyprawy kebab-gyros, kilogram frytek, 100 g żółtego sera, 100 g pomidorków koktajlowych, pół świeżego ogórka, ćwierć czerwonej cebuli, ogórek kiszony, trzy łyżki kukurydzy konserwowej, kawałek kapusty pekińskiej, trzy łyżeczki ketchupu i dwie łyżki oleju.
Dodatkowo do przygotowania sosu czosnkowego wykorzystamy: dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu, ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie

Mięso z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, usuwamy żyłki i ewentualne przerosty, wrzucamy do miski i wsypujemy przyprawę do kebaba. Wlewamy dwie łyżki oleju, mieszamy całość dokładnie tak aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Miskę z mięsem odstawiamy na godzinę a po upływie czasu wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnię, smażymy przez około dziesięć minut aż się idealnie zrumieni po czym przekładamy do miski. W tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy frytki i pieczemy według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowujemy sałatkę: kapustę pekińską siekamy, pomidorki kroimy w połówki, cebulę kroimy w piórka, z ogórka wycinamy gniazdo i kroimy go w plasterki, w plasterki kroimy również ogórka kiszonego. Wszystkie warzywa i kukurydzę wrzucamy do dużej miski.

Przygotowujemy duże naczynie do zapiekania: na dnie układamy frytki, wyżej obtoczone w przyprawach i usmażone mięso, które posypujemy startym żółtym serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na dziesięć minut.

W tym czasie możemy przygotować sos czosnkowy: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miseczki, mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem.

Po wyjęciu z piekarnika smarujemy wierzch kapsalonu ketchupem oraz wykładamy nań przygotowaną wcześniej sałatkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!